Årets ord 2020 – Shampoo?

Som tiderne skifter bliver nye ord relevante i det danske sprog. Den konstante udvikling giver anledning til at tale om og diskutere nye emner og problemstillinger. Ord forældes og udgår fra danskernes daglige brug, fordi de gamle ords relevans udkæmpes af nye relevante ord. På den måde er det danske sprog i konstant udvikling. Imidlertid kommer en rigtig stor del af de mest anvendte danske ord oprindeligt fra engelsk. Det betyder, at det ikke længere er specielt iøjnefaldende, når sproget udvides med nytilkomne engelske ord. Men hvilket ord bliver mon det nye års hyppigst brugte ord? Og hvilket vil komme til at blive særligt husket for året 2020?

Et ord der er relevant for alle

I gisningerne om hvilket ord, der kommer til at løbe med titlen som årets ord i år 2020, kan det være en god ide at starte søgningen blandt de ord, der bruges af flest mulige, hvis ikke alle, der taler det danske sprog. Et produkt som shampoo bruges flere gange om ugen af de fleste danskere, og er et velkendt produkt af både dansktalende, såvel som også folk med mere eller mindre kendskab til engelsk. Det gør ordet til en relevant del af det danske sprog. 

Shampoo er en nødvendighed 

Udover at være et produkt, som langt de fleste danskere kender, er det også et produkt, som mange ville have svært ved at undvære. For at holde håret rent er shampoo en fast del af de flestes hygiejne routine. Det er med til at styrke håret og gøre det modstandsdygtigt. En god shampoo kan være med til at reparere hår, der af forskellige årsager kan have taget skade og er kommet til at se slidt ud. Shampoo er en af hverdagens selvfølgeligheder for rigtig mange danskere. Der tales om, at håret skal se sundt og skinnende ud, og at det skal plejes med de rigtige produkter. Det gør det til et produkt, som er relevant i samtaler hos danskere i alle aldre og fra forskellige baggrunde, og som svært kan undværes af danskerne.

Andre bud på årets ord 2020

Det kan være svært at gisne om hvilke ord, der kommer til at blive mest relevante i år 2020. Dog kan tidligere års ord være behjælpelige med at komme i retningen af mulige bud. I år 2019 blev ordet “klimatosse”. Året forinden blev årets ord “hvidvask” Ordene peger i retning af, at årets ord sandsynligvis bliver et ord, som, på baggrund af aktuelle samfundsmæssige problemstillinger, kommer til at blive brugt af tilnærmelsesvis hele den danske befolkning. Bud herpå kan være ord som “genbrug”, og ordet, der var i tæt løb med vinderordet af år 2019, “kønsneutral”. På trods af, at ordet “shampoo” er samtaleemne for flere befolkningsgrupper, tyder de senere års ord på, at ordet kan blive overhalet af ord, der får pludselig opmærksomhed på grund af en særlig anvendelse af ordet, som trækker meget opmærksomhed, og som kan være svær at forudsige. Imidlertid er shampoo et ord, der bruges hyppigt, hvorfor det er et kvalificeret bud på årets ord 2020. Desuden vil det sandsynligvis beholde sin retmæssige relevans i det danske sprog i mange år endnu. 

Årets ord 2020 – Shampoo?
Rul til toppen