5 klassiske grammatikfejl – og hvordan du undgår dem

Det er helt normalt at lave stavefejl eller grammatiske fejl, når man skriver. Vi kommer alle sammen til at gøre det engang imellem, og man vænner sig også hurtigt til, at Word eller et andet tekstprogram opfatter vores fejl og tilmed retter dem for os. Men hvad gør man så den dag, man ikke har et tekstprogram til at finde de fejl, man laver? I denne artikel viser vi fem klassiske grammatiske fejl, som vi typisk begår, når vi skriver på dansk – og vi giver gode råd til, hvordan du kan undgå at lave dem fremover.

1: Sammensatte ord – eller ej?

Én af de helt klassiske fejl, som rigtig mange laver, når de skriver er at skrive sammensatte ord i to ord – eller omvendt at sætte ord sammen, som egentlig skal stå hver for sig. Og det kan faktisk ændre ordenes betydning, hvis man kommer til at skille et sammensat ord ad. Eksempelvis betyder “engelsklærer” en lærer, som underviser i faget engelsk. En “engelsk lærer” betyder en lærer, der kommer fra England, og har dermed en anden betydning end det sammensatte ord. Et andet eksempel er ordet kviklån, som man også kunne fristes til at skrive i to ord, altså som “kvik lån”. Men her er der tale om et tillægsord; “kvik” og et navneord; “lån”, hvorfor de som regel skal skrives som et sammensat ord.

2: Nutids-r

Nutids-r er en fejl, som rigtig mange begår dagligt, da det ofte ikke er til at høre på ordets udtale, om der skal et nutids-r på eller ej. Det er en typisk fejl, men hvis man er i tvivl, kan man altid bruge den såkaldte “cykle-regel”. 

Den går i al sin enkelhed ud på, at du kan udskifte udsagnsordet i din sætning med “cykler”. Hvis det passer ind i sætningen, skal der også sættes nutids-r på udsagsordet.

Eksempel:

  • Jeg køre (cykle) ud til min mor nu er den forkerte form
  • Jeg kører (cykler)  ud til min mor nu er den korrekte form

3: Ligge eller lægge

Når det kommer til ordene “ligge” og “lægge” kan det også være svært at høre forskellen i daglig tale. Men her kan man blot se på den måde, de to ord staves på. “Ligge” er stilstand, hvilket man kan huske på, at det staves med “i”. “Lægge” er derimod en bevægelse, hvilket man kan huske på, at det staves med “æ”. 

Eksempel:

  • Jeg lægger mig på sofaen.
  • Jeg ligger i min seng.

4: Komma foran “at”

Rigtig mange mennesker sætter altid komma foran ordet “at”, fordi de mener, at det er en regel, som gælder i alle tilfælde. Men det gør den altså ikke. Reglen er nemlig sådan, at der ikke må  skrives et komma foran “at”, hvis det står foran et udsagsord. 

Eksempel:

  • Jeg glæder mig til, at komme hjem er ikke korrekt, da der kommer et udsagsord (verbum) efter “at”.
  • Hun sagde, at hun glædede sig til at komme hjem er den korrekte måde at skrive et komma foran “at” på.
5 klassiske grammatikfejl – og hvordan du undgår dem
Rul til toppen